KOSÁR

Emblémázási technológiák


Ha sikerült kiválasztani a tökéletes reklámtárgyat, akkor az első lépést kis is pipálhatjuk. Ennél sem voltál könnyű helyzetben, de legalább itt ismerted a termékeket. Most abban szeretnék neked egy kicsit segíteni, hogy mi alapján választd ki az emblémázás módját.

 

Szinte minden esetben több opció közül választhatsz. Kezdjük a leggyakoribbakkal, amik tárgyak esetében fordulnak elő.

 

Gravírozás (E)

A gravírozás lézer segítségével történik, a tárgy felszínére fókuszált lézer sugár a mintát beleégeti az anyagba. Legjobb hasonlat az eljárásra a nap és a nagyító, csak itt sokkal precízebb munkavégzésről van szó. A tized milliméter tűrésnek köszönhetően az apró vonalak és felíratok is élesek maradnak.

Felhasználási felületei: üveg, fa, fém, bizonyos műanyagok. Vannak olyan reklámtolljaink, amik kifejezetten gravírozáshoz készült bevonattal rendelkeznek.

 

Tamponnyomás (P)

A legnépszerűbb emblémázási formáról beszélünk, rendkívül széles a felhasználása, még íves felületeken is alkalmazható. Nevét a szilikon tamponról kapta, aminek segítségével a tintát a formából a kívánt tárgyra juttatjuk. Nagy mennyiségű, egyszínű nyomatokhoz a leghatékonyabb, viszont átmenetes színek nem vihetőek fel vele. Maximum 4 színű nyomat készíthető.

Felhasználási felületei: szinte bármilyen szilárd anyag

 

UV LED nyomtatás (UV)

A legújabb technológia, széles körben alkalmazható. A tinta UV fény hatására szilárdul meg a reklámajándékon. Kis szériás gyártásra is kiválóan alkalmas, mert nincs szükség hozzá külön minta létrehozására. Fotó minőségű nyomatok állíthatóak elő a nyomtatóval közvetlenül a felültre. Extra funkciója a dombor lakkozás, aminek segítségével 3D-d hatást tudunk elérni.

Felhasználási felületei: szinte bármilyen szilárd anyag

 

Szitanyomás (S)

Hagyományos eljárás, sík, vagy kilapítható felületeken alkalmazható. Egy szitán keresztül kerül az anyag a termék felületére préseléssel, ezt követően pedig egy kemencében hő hatására véglegesedik a minta.

 

 

Szublimáció (SU)

Színes digitális nyomtatási eljárás, fotó szintű képminőséggel. Nagy nedvszívó képességű transzferpapírra nyomtatjuk a speciális tintát, majd a felületre vasaljuk. Poliészter anyagokra, illetve külön szublimálható bevonatra alkalmazható kizárólag.

 

Kerámia nyomtatás (C)

Kerámia felületek, illetve bizonyos fémtárgyak emblémázására alkalmazható. Transzfernyomtatás segítségével kerül a nyomat az ajándékokra, majd kemencében égetjük ki.

 

Transzfernyomás (T)

A hagyományos szitanyomásból alakult ki a technológia, a különbség a köztes hordozó. Szitanyomás esetén közvetlenül a felületre visszük fel a mintázatot, míg transzfer esetén egy transzferpapírra nyomtatjuk, majd innen egy hőprés segítségével véglegesítjük. A nyomat minőségétől függően megkülönböztetünk digitális transzfert is, ami fotó minőségben készíti a mintázatot.

 

Dombornyomás (O)

Olyan felületen tudjuk alkalmazni, ahol lehetőség van az anyagba belenyomni az előre elkészített mintát. Nagyon exclusive hatást lehet elérni ezzel az eljárással például pénztárcákon.

 

Vinyl matrica (VS)

Digitális nyomtatással készült matricák, amiket tetszőleges méretre és mintára tudunk vágni. Ezek segítségével bármit el tudunk látni a saját emblémánkkal. Vannak kül- és beltéri vinyljeink is, amiknek segítségével kirakatok, reklámtáblák, vagy akár autók is feldíszíthetőek, mivel a nyomatok UV állóak.

 

Epoxy Matrica (DO)

A minta lelke egy full colour nyomtatott matrica, amit 2-komponensű gyantával fedünk be. Ennek hatására térbeli megjelenést kap. Külön előnye hogy az így elkészült matricák bírják az UV sugárzást is! Valamint sokkal tartósabbak, mint egy normál papír, vagy vinyl alapú matrica, arról nem is beszélve, hogy prémium hatása van.

 

Hímzés (BR)

Textil termékek esetén a legrégebbi módszer, régen kézzel végezték, ma már sokkal modernebb gépek segítségével állítjuk elő a tökéletes és teljesen egyforma feliratokat.  Akár 10 különböző szín hímzését is meg tudjuk oldani egy mintán belül.