KOSÁR

UV nyomtatás

Biztos veletek is volt már olyan, hogy valamit már az első pillanatban a magatokénak éreztetek, velem pont ugyan ez történt. Pedig nem volt előismeretem, fogalmam sem volt, hogy kell használni egy vektoros képszerkesztőt. Abban viszont biztos voltam már az elején, ebben kiélhetem a kreativitásomat és rengeteg ötletet valósíthatok meg. Hosszú volt a tanulási időszak, de nagyon élveztem minden percét. Készítettem egy alapos leírást azért, hogy jobban megértsd a működési elvet. Kezdjünk is bele!


Mire jó az UV nyomtatás?

Egy rendkívül sokoldalú technológiáról van szó, az eljárás lehetőséget nyújt sík felületek és tárgyak nyomtatására is. Az egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal környezetbarátabb, mint az oldószeres nyomtatók, így a tekercses nyomtatásban is folyamatos a térnyerése a módszernek. De az igazán kiemelkedő eredményeket a tárgy nyomtatásban lehet elérni vele. A legtöbb nyomási eljárás csak magas költségekkel üzemeltethető, mert sablonok létrehozása szükséges, ilyen pl. a tamponnyomás is. Ennél a metódusoknál az első lépés a színenkénti klisé létrehozása, így kis darabszám, vagy színes logó esetében nagyon drága a használata.

Az UV egyik hatalmas előnye, hogy lehetőséget biztosít prototípus jellegű gyártásra is, hiszen a nyomtatás elindításához a pozícionáláson kívül nincs szükségünk semmire, csak a grafikára. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy full colour eljárásról beszélünk, tehát fotó minőségben tudunk mintákat elhelyezni, szinte bármilyen tárgyon. Ha kis darabszámot szeretnél készíteni valamiből, vagy színes a logód, amit meg akarsz jeleníteni valamin, akkor a legjobb helyen jársz! Vedd fel velünk a kapcsolatot az oldal alján és mi elkészítjük az egyedi árajánlatodat.


De hogyan is működik pontosan?

Az eljárás nagyon hasonlít a klasszikus tintasugaras nyomtatáséhoz, a fej ugyan úgy a tárgyra lövi a festéket, majd egy UV lámpa megvilágításának hatására megszilárdul(polimerizálódik). Az elv megegyezik azzal ahogy, a műkörmöket, vagy a fogpótálosokat készítik. Ennek a módszernek egy hatalmas előnye, hogy a festék nem tartalmaz oldószert, ami köztudottan nem a legegészségesebb az emberi szervezet számára. Arról nem is beszélve, hogy szinte szagtalan az egész folyamat, ami az solvent technológiáktól elég távol áll. Ráadásul a gépünk el van látva egy speciális BOFA szűrővel, ami a káros anyagok és szagok megszűréséért felelős.  Az egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályozások folyamatosan az UV irányába terelik a nyomtatási technológiákat.


Óvjuk a környezetet költséghatékonyan

Az egészségügyi kockázat csökkentése hatalmas előny, de természetesen ez még nem emelné a többi technológia fölé a mai profit orientált világban. Rengeteg helyet meg tudunk spórolni az azonnali száradásnak köszönhetően, minden egyéb módszernél nagy tároló és szárító helyiségekre van szükség a tökéletes hatás elérése érdekében. Ezek viszont már költség csökkentő tényezők hiszen a kész termékekkel akár lehetünk egy légtérben is, nem tudunk bennük kárt tenni. A tinta megvilágítását egy UV LED lámpa végzi, ami szintén nagyon környezetbarát.

És itt még nincs vége! Pontosan ennek a megvilágításnak köszönhetően, az elkészült mintázat soha nem fog elmosódni, vagy megfolyni a felületen, így nem igényel extra körültekintést. Az elkészített tárgyak rendkívül jól bírják a környezeti hatásokat, biztos találkoztál már te is olyan tollal, amiről gyorsabban kopott le a minta, mint ameddig hazaértél vele. A festék nem tapad tökéletesen minden felületre, ahol szükséges ott mindig elvégezzük a körültekintő előkezelést, a lehető legtartósabb nyomat érdekében. Folyamatosan kutatjuk a kezelő anyagokat, mert nálunk a minőség a legfontosabb. A festék 100%-ig UV álló, így nyugodtan használható kültéri elemek elkészítésére is, különböző cég-, információs-, vagy utcanév táblák esetében.


Az egyenletlen felület sem jelent akadályt

Az elektromosan mozgatható tárgyasztal segítségével tökéletesen be tudjuk állítani a fej távolságát a tárgytól, ez garantálja, hogy a minta ne torzuljon nyomtatás közben. A maximális magassága 10 cm-ben van megkötve, csak ennél kisebb tárgyakat tudunk emblémázni. A speciális nyomtató fejnek köszönhetően el tudunk látni olyan tárgyakat is felirattal, ahol a feliratot egy perem mélyedésében kell elhelyezni, vagy gömb formát kell logózni, mint egy stresszlabda, vagy golflabda.

 

A fehér festékben rejlő lehetőségek

Jelentős különbség az is, hogy rétegekben történik a nyomtatás.

(Tehát el tudunk érni térbeli mintázatokat az által, hogy különböző helyekre különböző vastagságú festékréteget viszünk fel)

Ezt fontos megértenünk, mert az átlagos eltérően, az UV nyomtatók 5 festékkazettával vannak ellátva, a normál CMYK mellett található egy fehér szín is, aminek a segítségével egy teljesen új dimenzió nyílik meg. A fehér felhasználásának szempontjából két lehetőségünk van, vagy a színes nyomat alá nyomtajuk vagy pedig a tetejére. Az előbbi segítségével víztiszta anyagokra tudunk nyomtatni, vagy sötét anyagok esetében tudunk alányomást készíteni az élénkebb színek érdekében. Dönthetünk úgy, hogy egy vagy két réteget használunk, a dupla réteg esetében a fehér sokkal „keményebb” lesz, kevesebb fényt fog átereszteni áttetsző felületeken, sötét háttér esetében pedig nagyobb kontrasztot biztosít. Hátsó megvilágítás esetén érdemes csak egy réteget használni, így lágyabb hatást tudunk elérni. A másik esetben használhatjuk záró rétegként, mondjuk egy csempe, vagy üveglap hátuljára nyomtatjuk először a mintát, majd a fehéret, ez esetben nem fog átszűrődni a mögötte lévő tartalom. Extrém esetekben erre még egy szín réteggel mindkét oldalról tökéltesen látható nyomatot tudunk elérni.
Hogy jobban érhető legyen a fehér szín adta lehetőségek itt van pár minta az általunk készített termékekből

IDE KELLENEK MAJDA A KÉPEK


Formalakk, az exclusive életérzés

Viszont vannak olyan UV nyomtatók, amiben egy extra 6. kazetta is megtalálható, ami nem más, mint a lakk. Ennek segítségével extra térbeli hatás érhető el, olyan a tapintása, amit semmi mással nem lehet utánozni. Csak rajtad áll, hogy ezt milyen célra használod fel! A prémium nyomtatónak köszönhetően még a lakkozásnál is válaszhatunk fényes illetve matt felület között.

Csak képzeld el, amikor egy derűs nyári napon előveszed a frissen elkészült határidőnaplód, majd a matt felületen megcsillan a számodra oly kedves emblémád, amire még az ügyfeled is felkapja a fejlét. Álomba illő megbeszélés kezdés és garantáltan emlékezni fognak rád.

És az UV technológiának hála, ezt az élményt bárki számára elérhetővé tudjuk tenni, ugyanis nem kell hozzá 50 db-ot rendelned.

 
Ha eddig eljutottál, akkor komolyan érdekel a dolog!

Mi ugyan ennyire komolyan vesszük az UV nyomtatást! (Remélem nem csak skimmeltél egy érdekes alcímig : ) ) Rengeteg időt töltöttünk el kísérletezéssel, azért hogy a legmagasabb minőségben tudjuk kiszolgálni az igényeidet. A folyamatos fejlődésben hiszünk és keressük az új kihívásokat, remélem a te fejedben van a következő! Az eljárást rengeteg helyen fel lehet használni. Megrendelőink között vannak cégek, akinek a kis szériás munkadarabok festését oldottuk meg, de dolgozunk együtt olyan lézervágó/gravírozó grafikussal is, aki egy új szintre szerette volna emelni a fa és plexi termékeit. Készítettünk már kiállításra plexi hűtőmágnest, de nem zárkózunk el egy darab egyedi telefontok nyomtatástól sem. Promóciós reklámajándékokból pedig olyan hosszú a lista, hogy inkább bele sem kezdek, nézz körül a shopban.

Keress minket nyugodtan bármilyen kéréssel, ha mi nem tudunk konkrét megoldással szolgálni, akkor jó eséllyel ismerünk valakit, aki megoldja a problémádat. Nyitottak vagyunk bármilyen partneri együttműködésre és köszönünk minden megosztást és ajánlást!

Várom az ötletedet e-mailben, alkossunk együtt valami fantasztikusat és egyedülállót!

Írj nekünk